День пам'яті Героїв Небесної Сотні

”ЗАЛИШАЄМОСЯ ГІДНИМИ СВОЇХ ГЕРОЇВ!”

20 лютого в Україні вшановують День пам'яті Героїв Небесної Сотні. Цього дня згадують трагічні події січня-лютого 2014 року, коли в ході Революції Гідності відбулися масові розстріли протестувальників. 20 лютого у центрі столиці, на Майдані Незалежності, загинуло найбільше активістів.

В кінці 2013-го - на початку 2014-го в Україні почалися масові протести - українці виступили проти політики тодішньої влади та її відмови від європейської інтеграції. У результаті в країні відбулася зміна влади - тодішній президент Віктор Янукович та його соратники втекли за кордон, а кульмінацією подій, які отримали назву Революції Гідності, стало масове протистояння на Майдані Незалежності у Києві між протестувальниками та силовиками. Як наслідок, у період з 18-20 лютого 2014 року загинула найбільша кількість людей...

Список Небесної Сотні відкрився ще 22 січня 2014 року. Спочатку від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом знайшли тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року налічувалося вже 9 загиблих, а з цього дня на Майдані почалися масові розстріли. З 18 по 20 лютого загинуло найбільше людей - 78 осіб, після 20 лютого - ще 20. Майже одразу усіх загиблих назвали "Небесна Сотня", хоча насправді їх було більше ста.

Дату 20 лютого - День пам'яті Героїв Небесної Сотні- було встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року, з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, які змінили хід історії нашої держави.

Цього року ми вдесяте вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні - вдесяте в умовах війни з Росією.

Ми маємо усвідомити важливість таких демократичних цінностей, як гідність, свобода, незалежність, цілісність.

За них і досі продовжує свою боротьбу наша держава.

Ми маємо розуміти, що не можна бути байдужим. Бо байдужість вбиває найбільше.

Ми маємо не мовчати, коли потрібно говорити, коли несправедливість поруч.

Твердження “я маленька людина, від мене нічого не залежить” неправильне. Навіть якщо я маленька людина, я можу зробити багато.

Ми не маємо права опускати руки тоді, коли їх не опустили ті, хто були до нас.

Ми маємо вірити у свою перемогу.

Наша перемога - єдність

(У дописі використані матеріали "УНІАН", "Знайшов")
Кiлькiсть переглядiв: 46

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.